Puhkuse esimesel nädalal tuled veel tööst välja, teisel puhkad ja kolmandal hakkad mõttes juba tööle minema. Ning siis kuu-paari pärast hakkad uut puhkust ootama…

Harjumused jäävad meile külge kuni elu lõpuni. Seega ei teki tõenäoliselt probleeme uuesti tööle sisse elamisega. Küll aga paneb veidi mõtlema mõte, et “hakkan siis nüüd tegema jälle sedasama, mis enne…”. Igav. Paneb tõesti uut puhkust ootama.

Kui sa aga juhtumisi oled juht või muul moel suudad mõjutada oma organisatsiooni kulgu, siis on ehk hea mõte võtta nüüd ette midagi veidi äkilisemat – et sul ja inimestel jätkuks särtsu ja isu kauem kui kuuks-paariks ja mis tooks ehk ka tulemuse paremini koju. Tegin n.ö avatud lõpuga listi asjadest, mis esimesena pähe tulid ja mis oma olemuselt ning ulatuselt värskendaksid sinu ja sinu inimeste tööd. NB! Nimekiri on avatud, st oled teretulnud listi kommentaarides pikendama!

1. Pööra organisatsiooni (osakonna) struktuur nii visuaalselt kui sisuliselt teistpidi

Kõige üleval ja olulisemad on inimesed eesliinil. Nemad on need, kes töö ära teevad, klientidega suhtlevad. Ülejäänud struktuuri osa on administratsioon (sh sina ise), tagatuba, kes aitab inimestel head tööd teha.

2. Suurenda oluliselt tähelepanu mahtu ning kvaliteeti oma tipp-tegijatele

Parim viis panna tipp-tegijat uut töökohta otsima on öelda: “Sinuga on kõik okei. Pole vaja ühtegi asja muuta, lase aga edasi.” On fakt, et tipp-tegijaid käivitab ja hoiab käigus pidev tahe edasi minna, areneda, õppida. Paigalseis ja status quo rõhutamine on nende jaoks demotiveeriv. Seega, süsteemselt, ettevalmistatult ja pareto printsiibi vaimus (20% inimestest teevad 80% väärtusest) – tipp-tegijad vajavad enam tähelepanu.

3. Vähenda juhtide arvu

Keskmiselt on organisatsioonides 11% juhte. Ja paljude juhtimisteooriate järgi on see hea ja proportsionaalselt võiks olla isegi veel enam. Ent, see kõik lähtub eeldusest, et inimesi on tingimata vaja pidevalt juhtida, motiveerida, suunata, käskida, meelitada… Kui aga lähtuda eeldusest, et inimene vastutab ise oma töö ja elu eest ning oma töö talle meeldib ja ta teeb oma tööd nii hästi kui saab, siis … pole äkki nii palju juhte vaja. Rääkimata juhtimise kuludest… Küsimus on, kuidas võimaldada inimestele anda oma parim panus ja kas see tingimata eeldab intensiivset juhtimist?

4. Sea meeskondlik siht ja tulemustasu sellest sõltuvaks

Personaalsete boonuste asemel aita tiimidel seada endale siht ja sea ka tulemustasud sellest sõltuvaks. Töötab paljudel juhtudel paremini kui personaalne boonus.

5. Lõpeta või vähenda oma inimestele meilide saatmist

Meilide lugemine, vastamine, nendega tegelemine on üks ajamahukamaid tegevusi kontoritöötajate töös (ühe USAs tehtud uuringu järgi tegelevad inimesed 28% tööajast meilidega). Palun säästa oma inimesi ja palu neil ka teisi meiliuputusest säästa. Kui sul on midagi olulist inimestele teatada, tee seda näost näkku. Ja ära palun sega inimesi tööd tegemast 🙂

Nimekiri on avatud, kõik ettepanekud head! PS soovitus tegutsemiseks ka – ikka üks asi korraga 🙂

Photo credit: Joel Spolsky

Jaga:

Veel lugemist