“Mõned raamatud on väärt maitsmist, mõned õgimist, ent vaid vähesed põhjalikku mälumist ja seedimist,” on öelnud kirjanik Cornelia Funke.

Siin on siis minu ülevaade neist raamatutest, mis olid sel aastal väärt mälumist ja seedimist. Kokku 8 raamatut, suvalises järjekorras:

1. Meeskonnatöö teemal oli aasta parimaks tükiks Mark De Rondi sulest “There´s an I in the team“. Suur osa tänasest juhtimistarkusest on tulnud spordist. Ja raamat räägib just sellest, kuidas töötavad meeskonnad spordis ning kuidas see võiks sobituda organisatsioonidesse väljaspool sporti. Minu jaoks tegid “triki” ära mõned lihtsad faktid: edukamad kipuvad olemad meeskonnad, kus keskendutakse eelkõige eesmärgile, mitte harmooniale, kus on sees ka mõned staarid ning kus on hinnatud panuste ebavõrdsust. Loe raamatu kohta minu blogist siit.

2. Minu kui coachi professionaalse arengu seisukohalt oli süvenemist väärt raamat “Leadership Team-Coaching“, kirjutatud Peter Hawkinsi poolt. Maailm ja organisatsioonid ja inimesed muutuvad kiiresti (kõlab klisheelikult, ent on tõsi sellegipoolest). Ühe lipuga ees vehkija mõju organisatsiooni võimele ajaga kaasas käia on kaheldamatult oluliselt väiksem kui üksteisega vastutust jagaval meeskonnal. Olgu see vehkija coachiva või autoritaarse juhtimisstiiliga, on selge, et kui organisatsiooni asjad sõltuvad ainult temast, on organisatsioon varsti hädas. Loe üheks metoodikast, kuidas meeskonna coachingut teha.

3. Raamat, mis ehk enim inimlikku põnevust tekitas, oli Steve Jobsi elulugu. Walter Isaacsoni poolt tõeliselt hästi ja haaravalt kirjutatud, sees hulganisti inimlikku traagikat, intriigi, põnevust ja edulugu. Ja ka palju sellest, mis vormis Jobsist ja Apple´ist tänase ärimaailma ikoonideks. Muuhulgas meeldis mulle kohutavalt põhimõte, mida kasutas nii Jobs kui Apple – võime ja kohustus öelda “ei”. Kirjutasin selle raamatu põhjal selle aasta loetuima blogipostituse, loe siit.

4. Kui midagi ei oska peale hakata, aga midagi nagu tahaks teha, siis on hea raamat pihta hakkamiseks “Leapfrogging”, Soren Kaplani sulest. Raamat tugines kogemuslikule metoodikale, kuidas üllatusi (positiivseid üllatusi, negatiivsete üllatuste nimi on probleem :-)) on võimalik teadlikult esile kutsuda. Kuidas nende tõenäosust on võimalik suurendada. Jutt on eelkõige läbimurretest äris. Ja mis on esimene samm? Tuleb teadvustada, et ideed asuvad tavaliselt meist väljaspool (või saavad tõuke väljaspoolt) ning välja mõelda, kuhu teadlikult oma pilk värskete mõtete tekitamiseks suunata. Loe siit kuidas suurendada läbimurde tõenäosust.

5. Kui tahad oma tiimiga arutada tulevikku, teha strateegiat, siis on hea kohta alustamiseks Patrick Lencioni raamatus “The Advantage” pakutud metoodika. Kuus olulist küsimust, mille eesmärk on, et meeskonnas, organisatsioonis oleks vähem “poliitikat” ja ebaselgust, et oleks kõrgem töömoraal ja produktiivsus. Olen ise vedanud meeskonna coachinguid selle metoodika järgi ja töötab hästi. Loe, kuidas seda teha.

6. Aasta võib-olla üllatavaim teadmine tuli aga raamatust “The Wisdom of Crowds”, autoriks James Surowiecki. Ja see teadmine on järgmine, teatud olukordades (ja kaunis sageli) on keskmistatud grupi tarkus suurem kui mistahes selles grupis oleva üksikisiku oma. Näiteks tuleviku prognoosimine. Või see, millist uut toodet või teenust peaks arendama hakkama. Ja selleks on olemas ka oma metoodika, kuidas seda teha. Väga hea raamat, saad selle sisust aimu siit.

7. Toreda pika vaate ja mõtte andis aga Linda Grattoni raamat “The Shift“. Raamatu sisuks on prognoos, milline võib välja näha meie töö aastal 2025. Mõned asjad tunduvad päris toredad – näiteks mikroettevõtjate kasv ja empaatia ning tasakaalu kasv – ent mitmed asjad tekitavad ka, ütleme siis, mõtteid. Näiteks see, et maailm hakkab koosnema 3 minutilistest juppidest, pealiskaudsus suureneb ja vahe rikaste ja vaeste vahel suureneb. Ehkki tegu on kollektiivse ja päris esindusliku prognoosi kirjeldusega, on tegu siiski vaid prognoosiga… Ent huvitav sellegi poolest, loe siit.

8. Phil Rozensweigi raamat “Halo Effect” oli aga minu jaoks värskendav tuulepuhang, säilitamaks tervet mõistust juhtimistemaatikas. Ehkki ilmunud mitte sel aastal, on raamatu sõnum aktuaalne nii eelmise, sellel kui ka tuleval aastal. Lühidalt kokku võttes on iva – kogu juhtimise ja juhtide temaatika on täis müüte, uskumusi, halo efekte. Alates sellest, et firma äriedu seotakse ühe konkreetse põhjusega (näiteks et edu alus on personaalne tulemuspalk või et coachiv juhtimisstiil toob kindlalt edu) kuni selleni, et on olemas “võluretsept”, mis tagab firmale pikaajalise edu. Veel ja konkreetsemaid näiteid saad lugeda siit.

Ja minu üks uusaastalubadus on, et loen ka järgmisel aastal jätkuvalt 🙂 Kui midagi head silma ja kõrvade vahele jääb, siis kindlasti kirjutan.

“Ma pakun, et ainsad raamatud, mis meid mõjutavad, on need, mille jaoks me oleme valmis ja mis on meist pisut eespool sel teel, mida mööda me läheme.” ütles kunagi kirjanik ja novellist E.M. Forster. Hästi öeldud.

Jaga:

Veel lugemist