Tunnistan, olen sellel aastal laisk olnud. Ja jätnud sind blogis ilma paarist sel aastal loetud raamatu viitest. Vabandust. Üritan end nüüd rehabiliteerida ja toon sinu ette viited minu poolt sel aastal loetud headele raamatutele.

Ehk teisisõnu, allpool on minu selle aasta aasta lugemiselamuste nimekiri (jätan ilukirjanduse praegu välja), mille toon sinu ette lootuses, et leiad seal midagi ka enda lugemislauale. Niisiis (järjekord on juhuslik ja kõikide kohta pole blogilugu jõudnud teha):

1. Tim Baker “The End of Performance Review”

Raamat, mida olen otsinud ja oodanud. Ehkki aastavestluste ja -hindamiste mõttekusest, õigemini sellest, et need ei tööta loodetud moel, on räägitud-kirjutatud palju, on alati õhus küsimus – aga mis siis selle asemel teha? Bakeri välja pakutud Viie Vestluse Raamistik on konkreetne ja selge alternatiiv, mis võimaldab tegeleda päriselt inimese arenguga ja mis pole samas tüütu ja liialt koormav ka juhile. Mulle see igaljuhul väga meeldib ning ootan põnevusega, et keegi selle oma organisatsioonis kasutusele võtaks. Kirjutan Bakeri pakutud vestluste loogikast siin.

2. Adam Grant “Give and Take”

Granti peetakse üha enam kaasaaja Peter Druckeriks. Ta on mees, kes on väga mitmes mõttes tegemas revolutsiooni organisatsiooni ja juhtimise ja inimkäitumise uuringute vallas. Give and Take on põhjalik ülevaade, koos näidete ja lugudega, erinevatest inimtüüpidest ja sellest, kuidas nad maailmas läbi löövad ja hakkama saavad. Lihtsamalt – Grant ütleb, et põhimõtteliselt on inimesi kolme tüüpi – andjad, võtjad ja kauplejad. Ning pikaajaliselt on neist edukaimad, muuseas mõõdetuna ka rahas, just andjad (ehkki seal on ka omad riskid). Hea üldhariv raamat, mis aitab veidi enda ümber askeldavaid inimesi (ja ka ennast) teise nurga alt vaadata.

3. Malcolm Gladwell “David and Goliath”

Lugude jutustamise maailmameistri järjekordne menuk, mis ilmus sel sügisel. Sees hulk inspireerivaid lugusid sellest, kuidas väiksus või teistsugune olemine võib küll esmapilgul tunduda ränga koormisena, ent mis tegelikult võib osutuda eeliseks. Raamatus on lugusid sellest, kuidas düsleksia ehk vaeglugemine on oluliselt kaasa aidanud tippadvokaadiks saamisel kuni selleni, millise vea tegi Briti valitsus Iiri vabadusvõitlejatega tegelemisel ning mis on kolm tingimust, mis tuleb täita, et saavutada autoriteeti. Tõeliselt huvitav ja inspireeriv raamat, Gladwelli varasemate menukite vääriline.

4. Richard Thaler, Cass Sunstein “Nudge”

Raamat, mis avardab silmaringi. Kõvasti. Ehk hulk lugusid sellest, kuidas ja mil moel panna inimeste grupid mingi oodatud moel käituma, kuidas teha n.ö nükkeid. Alates sellest, kuidas kärbse panemisega pissuaari vähendada mööda laskmist 80% võrra kuni selleni, kuidas muutuse tegemisel ei piisa hoiakutega tegelemisest – sageli on veel olulisem konkreetse juhise olemasolu. Soovitan neile, kellel vaja ellu kutsuda muutusi inimeste käitumises suuremates gruppides-meeskondades.

5. Dan ja Chip Heath “Decisive”

Väga hea ja konkreetne raamat otsuste tegemisest. Ehk miks me kipume tegema kehvasid otsuseid ning kuidas nende tegemist vältida või vähemasti nende mõju vähendada. Vennad Heath’d on järjekordselt suutnud ühte raamatusse kokku panna esialgu üsna laialivalguva teema (otsuste tegemine) kohta konkreetse mudeli, kuidas otsused tekivad, kuidas neid hinnata ja kuidas parandada.  Väga soovitan seda lugeda juhtidel, kes peavad tegema otsuseid vahest ka pooliku info põhjal. Minu blogilugu raamatust saad lugeda siit.

6. Dan Pink “To Sell is Human”

Bestsellerite meistri Dan Pinki (nt ka ülimenuka motivatsiooni teemalise raamatu “Drive” autor) raamat müügist ja müümisest muudab arusaamu müümisest. Esiteks väidab ta, et 9 inimest 10st tegeleb tegelikult müügiga – olgu selleks idee või toote või iseenda oskuste-teadmiste müügiga. Minu jaoks aitas raamat enda jaoks oluliselt selgemalt mõtestada seda, mida igapäevaselt teen  ning samas sõnastada-mõista ka seda, et müük 21. sajandil pole tingimata midagi räpast, pealetükkivat ja pähemäärivat. Müügi paradigma on muutunud ja muutumas, paljuski ostja kasuks. Kirjutasin blogis raamatust, loe siit.

7. Morten Hansen “Collaboration”

“Meie osakonnad ei taha omavahel koostööd teha!” või “Info ei liigu!” Kui kuuled kedagi (kasvõi ennast) sedasi rääkivat, siis ehk see raamat on see, mis sind aitab. Selleks, et parandada koostööd, et saada info liikuma, on vaja teada, mis on see känd, mille taga siis parem koostöö või parem info liikumine kinni on. Raamat annabki päris hea mooduse, kuidas neid kände otsida ja kuidas nendega siis hakkama saada. Olen ka ise seda metoodikat coachingutel kasutanud ja tundub täitsa töötavat. Loe blogist täpsemalt.

8. Tom Rath “Eat, Move, Sleep”

Raamat, mida praegu loen. Ja mis kohutavalt meeldib. Jutt on lihtsatest, inimlikest asjadest. Muuhulgas väidab autor , et üks kõige suurem ja enamlevinud inimeste tapja on … istumine. Kui sa istud päevas enam kui 6 tundi, siis suureneb järsult sinu risk enneaegseks surmaks. Ja seda ei päästa ka see, kui sa pärast seda trenni lähed. Kuidas süüa, liikuda, magada – aluseks virnatäis uuringuid ja isiklik kogemus. Hea raamat, rääkides oma elu ja tuleviku üle kontrolli võtmisest.

Head lugemist! 🙂

Jaga:

Veel lugemist