Nii. 5. jaanuar 2009. Esimene sisuline tööpäev. Olen üsna veendunud, et enamikul meist tuli pikkade pühade ajal vähemalt üks idee, mida muuta iseenda harjumustes, oma organisatsioonis, oma meeskonnas. Pole vist ka kellelegi teadmata, et muutus on päriselt pihta hakanud siis, kui selleks on astutud ka esimene reaalne samm. Seega, milline on see esimene samm, mida sa nüüd, kohe praegu, ära teed?

Pakun võimaliku stsenaariumi või tegevuste jada, millega pihta hakata:

Kirjuta idee üles. Mis see on, mida sa plaanid muuta?

Kirjuta üles põhjus, miks sa peaks muutust tegema. Ilma teadliku põhjuseta võib muutuse hoog kiiresti raugeda.

Kirjuta üles konkreetsed tegevused, mida sa muudad, mida sa enam ei tee või mida sa hakkad tegema. Nt hakkan korra nädalas, reede pärastlõunal, pool tundi, üle vaatama ja planeerima järgmise nädalat asju. Või hakkame meeskonnaga korra nädalas tegema koosolekut, kus vaatame üle senitehtu, kinnistame, mida õppisime ja lepime kokku, kus me õpitut saaksime veel rakendada. Või hakkan teadlikult tegelema inimeste arendamisega, suurendan oma päevakavas inimestega suhtlemise osa, nt 3 tunnile päevas jne.

Kirjuta üles, millistest vähemolulistest (NB! mitte segamini ajada vähemmeeldivatega) tegevustest oled valmis loobuma. Muutused ei ebaõnnestu reeglina seetõttu, et uued ideed ja kavad on kehvad. Nad ebaõnnestuvad, kuna ei suudeta lahti öelda vanast.

Lepi kokku aeg, mille jooksul sa harjutad muutust. Ära luba lõpmatust, kuna see võb raskuste tekkida tekitada jõuetuse tunnet. Lepi endaga (kui muutus seda nõuab, ka teistega) kokku mingi aeg,  nt kaks-kolm kuud. Kui suudad selle aja jooksul enda seatud plaanist kinni pidada, on tõenäoline, et muutus on muutunud automaatseks ja sa ei pea eraldi selle jaoks enam pingutama.  

Pane tegevused endale kalendrisse. Jõuga.

Võta idee ja põhjus ja tegevused kokku ja saada laiali ning räägi seda kõigile, kellel võib sellega mingi seos olla. See on nagu lubaduse andmine teistele, sotsiaalse toetuse ja ühtlasi ka sotsiaalse vastutuse tekitamine. Oluliselt raskem on sul seejärel muutusest loobuda.  

Ja siis – hakka pihta. Nüüd.

Kas tundub liiga lihtne? Liiga keeruline? Võib-olla tõesti. Võib-olla pole sa veel päris valmis ka. Ja siiski, mis sind päriselt takistab?

Jaga:

Veel lugemist